Decoy učinek za povečanje spletne prodaje

Ste že kdaj razmišljali, zakaj se na meniju v restavraciji pogosto znajdejo jedi, ki se zdijo precenjene ali pa imajo veliko boljše alternativne možnosti? Ali zakaj se med nakupovanjem soočate s tako imenovanimi “decoy” izdelki, ki vam pomagajo pri odločitvi za nakup dražjih možnosti? To je lahko rezultat tako imenovanega Decoy učinka, ki se v svetu marketinga uporablja za povečanje prodaje in vplivanje na odločitve potrošnikov.

Kaj je Decoy učinek?

Decoy učinek, znan tudi kot paradoks izbire, se nanaša na pojav, ko dodajanje možnosti, ki je manj privlačna od ene od obstoječih možnosti, vodi k spremembi preferenc med alternativami, zaradi česar se ta “decoy” možnost zdaj zdi bolj privlačna.
Način delovanja je preprost: dodajanje tretje možnosti spreminja dojemanje vrednosti drugih možnosti.

Kako uporabiti Decoy učinek v spletni prodaji?

Implementacija Decoy učinka v spletno prodajo je lahko zelo učinkovita pri spodbujanju nakupov in povečanju prodaje. Tu je nekaj strategij, kako to doseči:

  1. Strateško razporejanje izdelkov: Postavite decoy izdelke poleg dražjih možnosti, ki jih želite spodbujati. Na primer, če prodajate pakete storitev ali izdelkov, dodajte “osnovni” paket z manj funkcijami, ki bo poudaril vrednost srednjega ali premijskega paketa.
  2. Vizualni poudarki in primerjave: Uporabite vizualne poudarke, kot so barvne oznake ali ikone, da izpostavite decoy izdelke. Prav tako lahko uporabite grafične primerjave med izdelki, da pokažete, kako se decoy možnost primerja z drugimi.
  3. Cenovna strategija: Decoy učinek je še posebej močan pri cenovnih primerjavah. Postavite decoy izdelek s ceno, ki je blizu ceni dražjega izdelka, vendar ponuja manj funkcij ali vrednosti. To bo poudarilo vrednost dražje možnosti.
  4. Prilagajanje priporočil: Na podlagi prejšnjih nakupov ali brskanja lahko algoritmi prilagodijo priporočila, da vključujejo decoy izdelke, ki so verjetno v skladu z interesi posameznega kupca.

Primer Decoy učinka v spletni prodaji

Predstavljajte si, da spletna trgovina prodaja različne pakete digitalnih storitev za oblikovanje spletnih strani. Osnovni paket stane $50 in vključuje osnovne funkcije, medtem ko napredni paket stane $100 in ponuja napredne funkcije in podporo. Dodate lahko “decoy” paket, ki stane $80 in ponuja manj funkcij kot napredni paket, vendar več kot osnovni paket. To bo spodbudilo kupce, da razmišljajo med osnovnim in naprednim paketom, pri čemer se bo slednji zdel kot najboljša možnost glede na vrednost, ki jo ponuja v primerjavi s decoy paketom.

Zaključek

Decoy učinek je močno orodje, ki ga lahko uporabimo za izboljšanje spletne prodaje. Z razumevanjem tega pojava in spretno uporabo lahko spletni trgovci vplivajo na odločitve potrošnikov ter povečajo prodajo in konverzije. Pomembno je, da se strategije prilagodijo ciljni publiki in specifičnim izdelkom ali storitvam, ki jih ponuja spletna trgovina.

Izdelaj lastno spletno stran – mentorski program

Hey! Smo podjetje Saly Bear Studio in vam nudimo hitre kreativne rešitve.

Kontaktirajte nas:

Litostrojska cesta 44F
1000 Ljubljana
Telefon: 070200117
info@salybearstudio.com

Socialna omrežja