UX/UI oblikovanje: Razlika med uporabniško izkušnjo in uporabniškim vmesnikom

V svetu digitalnega oblikovanja pogosto slišimo izraza UX (uporabniška izkušnja) in UI (uporabniški vmesnik). Čeprav se ta izraza včasih uporabljata izmenično, opisujeta dve zelo različni, a neločljivo povezani komponenti oblikovanja spletne strani ali aplikacije. Poglejmo, kaj vsak izraz pomeni in zakaj sta oba ključna za uspeh digitalnega produkta.

1. Uporabniški vmesnik (UI) – Estetika in interaktivnost

Uporabniški vmesnik se nanaša na to, kako izdelek izgleda. Vključuje izbiro barv, obliko gumbov, velikost pisave, razporeditev elementov, ikone in vse druge vizualne elemente, s katerimi se uporabnik srečuje. Dobro oblikovan UI lahko naredi spletno stran ali aplikacijo privlačno in intuitivno za uporabo.

2. Uporabniška izkušnja (UX) – Celotna izkušnja uporabnika

Medtem ko se UI osredotoča na vizualni videz, UX pokriva celotno izkušnjo uporabnika z izdelkom. Vključuje vse, od tega, kako lahko je za uporabnika izpolniti določeno nalogo, do tega, kako se počuti med in po uporabi produkta. Dobro oblikovan UX lahko pripomore k temu, da se uporabnik počuti zadovoljno, učinkovito in razumljivo.

3. Povezanost med UX in UI

UI je del UX-a. Medtem ko je mogoče imeti izjemen UI z osupljivimi vizualnimi elementi, to ne pomeni nujno, da bo uporabniška izkušnja odlična. Če uporabnik ne more hitro in enostavno izpolniti svojih nalog, je verjetno, da bo izkušnja nezadovoljiva, ne glede na to, kako lep je vmesnik.

4. Zakaj sta oba pomembna?

Obe komponenti, UX in UI, sta ključni za uspeh katerega koli digitalnega produkta. UI pritegne uporabnike s privlačnimi vizualnimi elementi, UX pa jih obdrži z izpolnjevanjem njihovih potreb in pričakovanj. Brez dobro zasnovane uporabniške izkušnje tudi najlepši vmesnik ne more uspeti.

5. Primer: spletna trgovina

Predstavljajte si spletno trgovino z osupljivim dizajnom (odličen UI) – čudovite slike izdelkov, elegantne pisave in moderna barvna paleta. Vendar, če je postopek nakupa zapleten, če iskalnik ne deluje pravilno ali če se strani nalagajo počasi, bo uporabniška izkušnja trpela in uporabniki bodo verjetno zapustili trgovino brez nakupa.

Zaključek

Medtem ko sta UX in UI dva različna aspekta oblikovanja, sta oba ključna za ustvarjanje uspešnega digitalnega produkta. Z razumevanjem razlike med njima in kako se medsebojno dopolnjujeta, lahko ustvarite spletne strani in aplikacije, ki ne samo izgledajo dobro, ampak tudi učinkovito rešujejo potrebe in težave uporabnikov.

 

Potrebujete grafične predloge?

Hey! Smo podjetje Saly Bear Studio in vam nudimo hitre kreativne rešitve.

Kontaktirajte nas:

Litostrojska cesta 44F
1000 Ljubljana
Telefon: 070200117
info@salybearstudio.com

Socialna omrežja